Ambtsketen

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Ambtsketen uit 1995
Foto's : (c) Peter van Gogh
Stadssleutel gebruikt tot 1995

De ambtsketen van Peer vaan den Muggenheuvel

Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw droeg op carnavalszondag de burgemeester van Den Bosch de macht aan zijn Oeteldonkse collega over achter gesloten deuren van het Bossche Stadhuis. Slechts een handjevol hotemetoten was er getuige van. Het ritueel bestond uit het overdragen van een sleutel, die Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd de toegang tot zijn dorp verschafte. In 1993 ontstond binnen het Gemeentebestuur en de Oeteldonksche Club het plan de sleuteloverdracht te ontdoen van alle geheimzinnigheid en hem in alle openheid en ten overstaan van alle dorpelingen te laten plaatsvinden. Ook het symbool van de sleutel zinde de Gemeente niet langer. Hoog tijd voor creatievelingen. Na carnaval 1994 kwam uit hun koker om de traditie met de sleutel te vervangen door de overdracht van een (nieuwe) ambtsketen waarin de sleutel zou moeten verwerkt. De Peer had al wel sinds 1966 zo’n herkenningsattribuut, maar daaraan was geen enkele symboliek verbonden.

Om de machtsoverdracht aan Oeteldonks eerste burger te veranderen, had niemand behoefte. Daarin onderscheidt de plattelandsgemeente zich immers van andere carnavalsplaatsen, waar een prins tijdens de drie dolle dagen van het carnaval de belangrijkste figuur is. Met ontwerpen van Antwan Hoedemakers voor die nieuwe ambtsketen toog edelsmid Sjef van Amelsfoort aan de gang. In 1995 kreeg de Peer op het bordes van het stadhuis ten overstaan van al zijn dorpsgenoten hem voor het eerst omgehangen. Hij draagt die alleen tijdens de drie dagen en mocht dat op andere dagen nodig zijn dan draagt hij dat oude nietszeggende exemplaar. Op het sluitstuk is het dorpswapen afgebeeld (drie banen in rood-wit-geel). Op de linkse baan de nar, op de middenbaan drie kikvorsen uit het Oeteldonks moeras, en op de rechterbaan een zogenaamde ‘ijzeren bout’ of libel uit het Oeteldonks moeras. Daarachter gaat de sleutel van de stad Den Bosch, gesymboliseerd door de bosboom in het oog van de sleutel, gedeeltelijk schuil. Boven het sluitstuk een ononderbroken ring met de narrenkap, onderdeel van het wapen van Oeteldonk. Dat alles het geloof in de oneindigheid van de carnavalszotheid verbeeldend. De narrenkap is met de letters OC aan de onderzijde verbonden met de ring. Daaraan zitten elf schakels die uiting en vorm geven aan het getal der zotheid.

Op onderste drie schakels, zowel links als rechts, zijn de drie levensfasen van Oeteldonk: het moeras met het kikkerdril, de kwakbol en de volwassen kikker, te herkennen. Daarop sluiten zowel links als rechts twee schakels aan die de oorspronkelijke vruchtbaarheidsbetekenis van het carnavalsfeest illustreren aan de hand twee gewassen: respectievelijk de knol en de radijs. Op de bovenste, of anders de elfde schakel, is het wapen der Amadeiro’s, de dynastie die Oeteldonk sinds 1883 regeert, te zien. Het geheel is uitgevoerd in rood, wit, en geel metaal, de Oeteldonkse driekleur. Tekst: Karel de Rooij