Categorie:Amadeiro

Uit Oetelpedia
Versie door HansH (overleg | bijdragen) op 25 dec 2008 om 16:04 (Nieuwe pagina: De 'Dynastie der Amadeiro's' stamt uit 1883 (één jaar na oprichting van het dorp Oeteldonk), toen voor de eerste maal een prins van deze dynastie in Oeteldonk werd onthaald. In tege...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De 'Dynastie der Amadeiro's' stamt uit 1883 (één jaar na oprichting van het dorp Oeteldonk), toen voor de eerste maal een prins van deze dynastie in Oeteldonk werd onthaald. In tegenstelling tot de meeste plaatsen in Nederland waar Carnaval wordt gevierd, blijft de prins in Oeteldonk aan de macht tot hij abdiceert. Dit houdt meestal in dat een prins vele jaren achtereen regeert, in plaats van een periode van één jaar, zoals in vele andere plaatsen het geval is.

De hoogheid drukt zich steeds uit in de pluralis majestatis (het koninklijk meervoud), het Algemeen Beschaafd Nederlands en gaat meestal gekleed in een Bourgondisch prinsenkostuum. Anders dan in andere plaatsen waar Carnaval wordt gevierd, mag de prins niet uit de plaats zelf (in dit geval 's-Hertogenbosch) komen; om de passende "afstand" tot deze koninklijke personage te creëren komt de vertolker van deze rol steeds van buiten de stad. Bovendien was het lange tijd traditie dat de prins niet katholiek mocht zijn. Dit om het contrast tussen de overwegende katholieke Bosschenaren en de hoogheid te benadrukken.