Kleine mèskes

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto : Kleine Meskes
Foto : Peter van Gogh

De geschiedenis van de Kleine Mèskes

Het begon tijdens het Kwèkfestijn, we stonden daar met een aantal “mèskes” van de zelfde lengte (ongeveer tussen de 1.50m tot 1.60m), links bij het trapje (daar waar de optredende clubkes het podium verlaten), omdat we daar alles geweldig goed kunnen volgen.

De kleine mèskes van destijds die aan het trapke stonden was het groepje van Suzanne de Koning (de moeder van de kleine mèskes), Toos Galesloot, Nelleke van den Heuvel, Annelies van Kollenburg, en Thea Pigmans. Dat waren de Mèskes van het eerste uur(!) in het jaar 1995. En van het een kwam toen het ander, dat we eigenlijk wel een clubke van kleine mèskes op konden richten, veel lachen veel plezier en gein, en het jaar daarop stonden we er weer en zo is het eigenlijk begonnen.

Het eerste optreden was tijdens de Jankbokaal, dat hebben we een paar jaar gedaan, toen werden we gevraagd bij de Krukskes op de Veurpruuver, waar we als "hoogbejaarden een keinderkwèk act" zongen, dat was in 1997. Het vioolconcert in D-grote scherts op de "Scandal Hilarius" (1999) wat een groot hoogtepunt was bij de Veurpruuver, the little ladiesdies mee River of dun diezedans in dun Oeteldonkse mist (2000). Daarnaast de Optocht erbij, maar wat héél erg gezellig was, waren vooral de repetities en het knutselen, want de sfeer onderling was supergezellig. En van alles met elkaar maken onder het genot van de happen en de drankjes die we meebrachten. Daar zijn we nog steeds supertrots op.

De eerste optocht die we liepen was met "het Huppelval en struikelkorps" (1998), de reacties van het Oeteldonkse volk en de gasten van buiten de grenzen, die waren super, kregen we kippenvel van, en daar doe je het voor als je ziet dat ze zo van je staan te genieten, daar groei je van en dan voel je je bijna een groot mèske. Daarna kwam het Oeteldonks Gaospel met de "roestvrijstaolbende" (1999), een persiflage op Indoor Brabant met de Struisvogelact "in en uit deur Oeldonk" (2000), de geweldige act in het thema van Jeroen Bosch met "de Kooi der gekte"(2001), "de decivellekes" (2006) met een blokfluitact waar we het Oeteldonks volkslied op hadden ingestudeerd, en alles met veel plezier.

Het mooiste (nou ja eigenlijk het ergste soms) waren de reacties van sommige mensen die dan zeiden van “waar zouden ze het spul gehuurd of gekocht hebben”. En dan denk je maar "dan zal het er wel héél goed uitzien"! Maar alles wat we deden werd allemaal zelf gemaakt ,en het meeste door Suzanne en Theo de Koning bij hun thuis met hulp van de meiden, maar waar Theo en Suus ooit met Kerstmis midden in de Jute of in de veren zaten of rondom struisvogels die binnen moesten drogen!

In 2010 moeten de Mèskes de optocht missen, ze hebben even een rust ingelast! Maar óók met "én nou zwaoit 'r wè" (2006),”nou hèdde de boeren aon ut danse”, (2007) en “boelevaar d’Oeteldonk meej unne gelikte act, wè’n kunst" (2008) en "absurdinonzin nondeju we besmèttelijk wôr" (2009), hebben we erg genoten van de optochten die we met heel veel plezier gelopen hebben, alhoewel het de laatste jaren wennen was aan de route! Wat zeer zeker vermeld mag worden is dat wij Suzanne de koning, de moeder van de kleine mèskes noemde, En dat de boel creatief werd geprikkeld door Theootje de Koning, met behulp van onze mannen Leon Pigmans en Ad van Stiphout, die voor de acts het grote materiaal maakte, en zorgde voor de nodige begeleiding in de optocht!