Ad Fundum

Uit Oetelpedia
Versie door 84.27.122.192 (overleg) op 19 sep 2009 om 00:45 (Externe links)
Ga naar: navigatie, zoeken

Ad Fundum

Oprichting en naamgeving

Het had niet veel gescheeld of Ad Fundum had Ad Verum geheten. De drinkebroeders die het in 1994 oprichten waren al bij de oprichting de kluts kwijt. De eerste jaren ging Ad Fundum door het leven als Fanfare du Trottoir "Ad Fundum". Later verdween het voorvoegsel en werd het simpelweg "Ad Fundum".

Repetities

Ad Fundum repeteerde aanvankelijk in "Het Wapen van Oeteldonk". Nadat dit café werd overgenomen vertrok Ad Fundum naar de buren bij "De Saeck". Na "De Saeck" repeteerde "Ad Fundum" bij "De Buren", later "Lalala". De muzikale leiding lag de grootste tijd bij trompettist en arrangeur Sjoerd Diebels.

CD

Ad Fundum maakte in 1999 een CD met als titel "Tot de leste drup". De opbrengsten van deze CD kwamen ten goede aan de Orva. Bij de presentatie van de CD hield Ad Fundum in de stad een muzikale wandeling met als doel geld te collecteren om de bij de opname teveel gemaakte onkosten aan de Orva terug te kunnen betalen.


Kwekfestijn

Ad Fundum nam diverse keren deel aan het Kwekfestijn met sterk wisselend succes:

1994: 33e plaats met "Komt gift oe eige" 1995: 30e plaats met "Ik sjouw drie daoge" 1996: 8e plaats met "Geniete mar" (zang: Dennis van Eeten) 1997: 15e plaats met "Munne Spekrug" 1998: 41e plaats met "Oeteldonk, m'n Lihanboutje" (tekst en muziek: Albert van Doorn, Sjoerd Diebels, Roger Kok en Niek van der Donk, zang: Niek van der Donk en Peter van Zelst) 1999: 19e plaats met "Nou nou" 2002: 16e plaats met "Fiesta del Kwek" (muziek: Hans Govaart, zang: Toine Verboord) 2003: 49e plaats met "Oeteldonk is nie van Steen" (muziek: Hans Govaart, zang: Sander van de Gevel) 2004: 10e plaats met "D'n Braojerd" 2005: 6e plaats met "Een Bossche Babe" (muziek: Hans Govaart, zang: Sander van de Gevel)

Karakteristieken

Ad Fundum kenmerkte zich door een originele repertoirekeuze. Met zijn arrangementen en muzikale interpretatie creëerde Sjoerd Diebels een nieuwe speelstijl die nog steeds veel navolging vindt in Oeteldonk. Daarnaast was het extreme volume een handelsmerk van Ad Fundum. Tekenend was het vertrek van een grote trom-slager wegens gehoorproblemen.

Ontbinding

In het najaar van 2006 ontbond Ad Fundum zichzelf. Dat ging op zijn Ad Fundums: zonder ledenvergadering.

Heden

Sindsdien worden Ad Fundum of onderdelen van Ad Fundum nog wel eens waargenomen, bijvoorbeeld als Piraote van den Binnendieze, of Orkesje Lekmevesje.


Externe links