Amadeiro

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Amadeiro XXV
Foto Peter van Gogh(www.kijkopdenbosch.nl)
Prins Amadeiro XXV
Foto Peter van Gogh (www.kijkopdenbosch.nl)

Tekst Karel de Rooij

Belangrijkste Hoogwaardigheidsbekleder

De telgen uit de dynastie van de Amadeiro’s zijn de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders in het Oeteldonkse Rijk. Een rangtelwoord vormt het onderscheid tussen de diverse nakomelingen uit het onsterfelijke geslacht. Elke telg krijgt een benoeming voor het leven, en bepaalt dus zelf zijn abdicatie. Als staatshoofd is hij voorzitter van de Raad van State.

De volledige titulatuur van de heerser over Oeteldonk is: Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz. enz. Die titulatuur is in fases ontstaan. Vanaf van het begin is die: Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen. Het gedeelte Heer en Meester van Oeteldonk spreekt voor zich. Het tweede deel van die aanvankelijke naam is te danken aan de drooglegging van de omgeving van ’s-Hertogenbosch in de negentiende eeuw, waardoor die watervrije moerassen ontstonden. Al snel daarna is Ridder van het Reksam daaraan toegevoegd. In de eerste decennia van de Oeteldonkse geschiedenis was het masker (nog) gemeengoed. Ook de Hoogheid droeg het. Aan de omgekeerde wereld ven carnaval en het masker, is de benaming Ridder van het Reksam te danken, In de jaren negentig van de eerder genoemde negentiede eeuw is daar nog bijgekomen: zandwoestijnen als gevolg van de realisatie van het uitbreidingsgebied rond het station: Het Zand.

Bezoek

Ieder jaar bezoekt de prins zijn Oeteldonks Rijk, waar hij zijn intrek neemt in zijn Zomerpaleis. In zijn gezelschap komen ook mee zijn adjudant en zijn gevollug. De prins woont per definitie buiten Oeteldonk en verblijft daar in zijn Winterpaleis. De reis vanuit zijn winterpaleis maakt de prins per hoftrein, die op carnavalszondag om 11.11 uur op Oeteldonk-Centraol aankomt, waar de minister-president hem verwelkomt. Veelal is de Hoogheid van Protestante huize.

In zijn Oeteldonkse Rijk wordt hij aangesproken met Koninklijke Hoogheid. De Hoogheid staat boven alle partijen en dient zich als zodanig op te stellen. Hij spreekt en schrijft Nederlands en drukt zich uit in de Pluralis Majestatis. Buiten de normaal historisch gegroeide carnavalsperiode kan en mag Zijne Koninklijke Hoogheid niet functioneren, tenzij voor zeer exceptionele gebeurtenissen, maar dan in overleg met de minister van Protocol. Zijn belangrijkste staatstuk is zijn Troonrede, die hij op zondagmiddag tijdens het Open Hof in het Hoftejater voorleest en is opgesteld door de Geheimschrijver.

Tijdens de festiviteiten rond 11-11, intocht, ontvangst op stadhuis, onthulling van Knillis, Open Hof en het Ouwe Vellendiner draagt de Hoogheid een rokkostuum, waarbij horen een steek met veren, een blauwe prinsensjerp en het prinsenkruis. De sjerp draagt hij van linksboven naar rechtsonder. Tijdens de optocht en verdere bezoeken aan zijn onderdanen op maandag en dinsdag en bij de begrafenis van Knillis draagt hij een Bourgondisch kostuum. Bij beide kostuums horen witte handschoenen.

Herkomst

De herkomst en de betekenis van de naam Amadeiro, of Amadero zoals hij in de beginjaren van Oeteldonk werd geschreven, is onbekend. Het verhaal gaat dat de bedenkers van die naam geïnspireerd zijn door wijn afkomstig uit het Iberische schiereiland, die zij op dat moment dronken. Opvallend is dat de wijn afkomstig van het eiland Madeira, toen een Portugese kolonie, de madera is.

Kostuums

Bron: Zo zit dè in Oeteldonk

De Prins draagt op de dag van zijn aankomst het zogenaamde “reiskostuum”, een zwart rokkostuum met blauwe sjerp en steek met witte veren. Ter onderscheiding draagt hij het zogenaamde “prinsenkruis”, een medaillon aan een ketting dat traditioneel geschonken wordt door zijn voorganger. Gedurende carnavalsmaandag en –dinsdag draagt de Prins een 17e eeuws hofkostuum. De Adjudant van de Prins wordt door de Prins zelf aangedragen en fungeert normaliter als zodanig gedurende de gehele regeringsperiode van de Prins. Ook de adjudant is afkomstig van buiten ’s-Hertogenbosch. Als kostuum draagt hij, evenals de Prins, op de dag van aankomst een zwart rokkostuum met roodwitgele sjerp en een steek van witte veren.