Amadeiro VII

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Amadeiro VII
AmadeiroVII.jpg
Naam Bram van der Made
Periode 1912 -1914
Voorganger Amadeiro VI
Opvolger Amadeiro VIII
reproductie: Gérard van Kessel

De rol van Amadeiro VII werd van 1912 tot 1914 vertolkt door de uit Klundert afkomstige Bram van der Made. In die plaats is hij op 11 augustus 1888 geboren. Volgens het bevolkingsregister zijn Dirk Abraham zijn voornamen. Overleden is hij in maart 1960 te Breda. Geheel overeenkomstig de tradities van dat moment is hij protestant. Voorts was hij lid van een loge van Vrijmetselaars.

Zijn regeringsperiode werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Bekend is dat hij vlak voor carnaval 1919 betrokken was bij een ernstig ongeluk met de auto, waardoor hij in het ziekenhuis belandde en de heerschappij over het dorp aan een ander moest overlaten. Het jaar daarop, 1920, keert hij als Amadeiro terug en bezoekt dan opnieuw Oeteldonk. Mogelijk deed hij dat als Amadeiro de IX.

Zijn vader was directeur van een Stoomhoutzagerij, die hij in 1852 in die West-Brabantse plaats had gesticht. Bovendien was hij eigenaar van uitgestrekte bossen in Rusland en andere Oost-Europese landen. Die eigendommen confisceerden de Communistische regeringen van die landen na 1917. In de jaren dertig dient Van der Made, zonder succes overigens, nog een verzoek om schadevergoeding van ruim dertig miljoen in bij de Nederlandse regering als gevolg van die in beslag genomen bezittingen. Tekst: Karel de Rooij