Biersteken

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Foto's Peter van Gogh (www.kijkopdenbosch.nl)

Biersteken 13-11-2009

Certificaat Plato 16,2

Het biersteken....

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto di Carnevallo brengt vrijdags voor Elf Elf een officieel bezoek aan de Hofbrouwerij om zich ervan te overtuigen dat het bier voor Carnaval van het aankomend (Carnavals)jaar weer van de juiste kwaliteit is.

Zoals jullie wellicht weten is Heineken sinds jaar en dag De Hofbrouwerij van Oeteldonk. Het biersteken is het moment dat de Oeteldonkse hoogheid Prins Amadeiro het bier in wording voor Carnaval komt keuren.

Het biersteken wordt al sinds generaties Amadeiro's persoonlijk gedaan. Het vindt zijn oorsprong in vroegere fabeltjes, die onder meer tijdens carnaval de kop op staken, dat het bier tijdens grote volksfeesten van geringere sterkte zou zijn, oftewel werd aangelengd. De Hoogheid is door Heineken gevraagd de sterktebepaling persoonlijk "hands-on" vast te stellen en dit per decreet te bevestigen.

Bij het brouwproces van toen werd aan de Wortketel na het koken, met de meetstok het volume en met de sacharimeter het extractgehalte ook wel genaamd "het stamwortgehalte" bepaald en uitgedrukt in graden. Plato. Het bepalen van de sterkte gebeurde onder toezicht van een ambtenaar van de Dienst Invoerrechten en Accijnzen omdat aan de hand van de sterkte en het volume vastgesteld werd hoeveel accijns moest worden betaald. De dienst verleende aan Amadeiro voor deze ene speciale gebeurtenis het privilege de vaststelling formeel rechtsgeldig te verrichten.

De Prins, zijn adjudant en zijn gevolg , de burgermeester van Oeteldonk, Peer vaan den Muggenheuvel, met zijn Assessor (wethouder) Kees Minkels, en de hoogwaardigheidsbekleders van de Oeteldonkse Club zijn bij dit belangrijke evenement aanwezig.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto di Carnevallo ondertekend na het biersteken een Kwaliteitscertificaat. Dit Kwaliteitscertificaat wordt bij de Ordenarissen overhandigen op zaterdag voor Carnaval tijdens het afleveren van het bier.