Billis van Knillis

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Embleem CV Billis van Knillis

Billis van Knillis


Carnavalsvereniging Billis van Knillis werd opgericht op 3 maart 1983. Aanleiding tot het ontstaan van deze club was de kleding van Knillis tijdens Carnaval 1983. Knillis droeg zijn gebruikelijke tenue maar zijn broek was aan de achterkant een flink stuk uit de naad waardoor elke Oeteldonker zo tegen zijn billis aan kon kijken. Op het Kwèkfestijn van 1983 werd deelgenoemen met het lied ‘de Billis van Knillis’, wat geheel aan dit voorval was gewijd. De vereniging werd muzikaal begeleid door CV Tot de laatste snik. Het resultaat was de negende plaats van onderen.

Bestuur CV Billis van Knillis anno 1984

Een mooi resultaat maar het besef ontstond dat het lastig zou zijn om boven het maaiveld uit te komen en dus werd de definitieve doelstelling van de vereniging vastgesteld, namelijk het behalen van de laatste plaats op het Kwèkfestijn. In 1984 werd de aanval ingezet met het lied ‘wè bende toch unnen braoierd’ hetgeen een hoeveelheid (on)terechte kritiek bevatte aan het adres van de jury en aldus werd voor de eerste maal het verenigingsdoel bereikt en de laatste plaats met afstand behaald.

De jaren die daarop volgden zat het wat minder mee en werd zelfs tot tweemaal toe de achtendertigste plaats bereikt. Het doel was blijkbaar niet serieus genoeg genomen.

Het bestuur van CV Tot de laatste snik gaf te kennen niet langer met de doelstelling van CV Billis van Knillis te kunnen leven waardoor in 1988 moest worden deelgenomen zonder begeleiding. Geen probleem want elk instrument kan met de stem worden nagebootst. Zo ontstond het nummer ‘Wij doen alles zelf’ waarvan de kwaliteit zo goed voldeed dat ook dat jaar de laatste plaats met groot puntenverschil werd behaald. Dat leverde wederom een grote zak consumptiebonnen op waarvan het gevolg bij sommige leden nog steeds licht voelbaar is.

Daarna werd het door allerlei omstandigheden wat stil rondom Billis van Knillis. De CV is echter nooit opgeheven en tot op de dag van vandaag kun je in Oeteldonk nog steeds leden tegenkomen. Ze zijn dan te herkennen aan het markante rugembleem in rood-wit-geel wat op plastische wijze de Billis van Knillis toont. De stamkroeg van de CV is nog steeds de Knillispoort.


Uitslagen Kwèkfestijn

Billis van Knillis
Jaar (editie)
Plaats
Finale
Titel liedBijzondere prijzen
1983 (25e)
45
-
Billis van Knillis
1984 (26e)
60
-
We bende toch unnen braoierdLaatste plaats
1985
geen deelname
1986 (28e)
38
-
Oeteldonk mun bluumke
1987 (29e)
38
-
Preinselied
1988 (30e)
56
-
We doen alles zelfLaatste plaats
Winnaar:
Finalist:
Joker: 1988
Deelnames: 5 deelnames Kwèkfestijn, eerste maal in 1983, de laatste maal in 1988

Deze tabel is op 20 May 7:41 uit Oetelbase opgehaald. Met dank aan Karel de Rooij voor aanleveren gegevens.
Deze info kunt u niet wijzigen, mail met info@oetelpedia.nl voor aanvullingen.

Billis van Knillis