De Vraagbaak

Uit Oetelpedia
Versie door HansH (overleg | bijdragen) op 25 okt 2009 om 16:09 (Nieuwe pagina: 100px|left Oetelpedia.nl biedt u een unieke dienst: De Oetelpedia Vraagbaak. U hebt een Oeteldonkse vraag maar zelfs Oetelpedia kan u het antwoord niet ge...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vraagbaak.jpg

Oetelpedia.nl biedt u een unieke dienst: De Oetelpedia Vraagbaak. U hebt een Oeteldonkse vraag maar zelfs Oetelpedia kan u het antwoord niet geven? Dan stel uw vraag hieronder. Dan gaat Oetelpedia met uw vraag aan de slag, duikt de boeken in, trekt oude archieven open en probeert u het antwoord te geven. Met uw vraag wordt uiteindelijk de kennis van Oetelpedia weer verrijkt!

Mail uw vraag naar vraagbaak@oetelpedia.nl


Reeds behandelde vragen:

Knillis

Onze zoon van 9 jaar is helemaal verknocht aan Carnaval en niet zomaar ieder carnaval maar het Oeteldonkse Carnaval. Hij speurt alle pagina's af van Oetelpedia en de Oeteldonksche Club. Nu is hij al geruime tijd op zoek naar een foto van Knillis die tijdens een storm van zijn sokkel was gewaaid. Zijn interesse hierna is gekomen na verhalen van ons, dat Knillis later is teruggezet met zijn hoofd in het verband en zijn been in het gips. Vraag zouden jullie misschien hier een foto van bovenwater (het oeteldonks moeras) kunnen toveren? Een en ander zou in 1995 hebben plaatsgevonden.   Alvast bedankt voor de medewerking ook namens onze zoon Rick.   Met vriendelijke groet A. en P. P.

Antwoord: In het Brabants Dagblad van 27 februari 1990 staat dat Knillis op maandag 26 februari van zijn sokkel is gewaaid en is overgebracht naar een geheime schuilplaats. Dat bleek achteraf gewoon de toenmalige bouwhal van hofbrouwer Heineken te zijn. Hoewel het aanvankelijk niet de bedoeling was, maakte hij toch op dinsdagavond bij zijn begrafenis, gelegen op de Brabantse boerenkar, zijn opwachting. Uit foto’s moet duidelijk worden of hij al of niet in het verband zat. Het probleem is evenwel dat die momenteel niet voor handen zijn.

Aanvulling: De storm in 1990 waardoor Knillis van zijn sokkel viel, leidde er ook toe dat de Grote optocht op maandag en de Kinderoptocht op dinsdag werden afgelast. Eerder gebeurde dat ondermeer in 1953 door de Watersnood en 1926 door de overstroming van de Maas. Als gevolg van die storm in 1990 waardoor Knillis van zijn sokkel woei, kantelde ook een Engelse vrachtwagen op de Zaltbommelse brug. Dat ongeval zorgde voor een enorme verkeersopstopping. De chauffeur van de Engelse vrachtwagen, Anthony Briant, werd later dat jaar tijdens het Kwèkfestijn, uitgebreid gefêteerd omdat hij Oeteldonk op carnavalsmaandag had behoed voor een invasie ‘buitenlandse’ toeristen die de Optocht wilden bekijken. Die huldiging trok de aandacht van de Engelse media.