Gevollug

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins, Adjudant en Ut Gevollug
Foto Peter van Gogh(www.kijkopdenbosch.nl)

Het Gevollug begeleidt Prins Amadeiro en zijn Adjudant. Het Gevollug bestaat uit 10 generaals en een korporaal aan het hoofd.

Historie

De Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbosch Courant meldt op 20 februari 1928 dat voor het eerst het gevolg van den Prins, uitgedost in kleurige, uitheemsche en soms oud-models uniformen aanwezig is. De heeren schaarden zich aan weerszijden van de plek waar ’s Prinsen voet voor het eerst den Oeteldonkschen bodem betrad. De geboorte van het Gevolg, of liever het Gevollug, was een feit. Een zo op het oog ongeregeld groepje jongelui in de directe nabijheid van Amadeiro en de Peer. De elfkoppige groep bestaat sinds jaar en dag uit tien generaals onder leiding van een korporaal. De omgekeerde wereld in optima forma.

Delftse herkomst

In de beginjaren werd het Gevollug gerecruteerd uit studenten uit het hele land. Toen in 1939 Richard van Wulften Palthe aantrad als Amadeiro XVIII nam hij studentenvrienden uit Delft mee naar Oeteldonk. Vanaf die tijd was het Gevollug Delfts. Begin jaren zeventig werd de Delftse studenten verweten dat zij niet wisten wat carnaval was. De Delftenaren werden vervangen door Oeteldonkers tot ook zij het zelfde verwijt als hun voorgangers kregen te horen. In 1999 werd het Gevollug opnieuw Delfts, waar zij het Dispuut Oeteldonk vormen.


Uit het Delftse Gevollug zijn de prinsen Amadeiro XIX (Hans ‘Bok’ de Korver), Amadeiro XX (Joan Mommaal), Amadeiro XXI (Ger Neef) en Amadeiro XXIV (Karel Noordzij) voortgekomen. Karel Noordzij over het Gevollug: “We gingen op vrijdagavond voor carnaval per trein vanuit Delft naar Den Bosch. Het was dan de bedoeling dat je voordat je op de plaats van bestemming arriveerde precies elf pilsjes had gedronken. Dat aantal haalde ik nooit.”