Hofbrouwerij der Amadeiro's

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Oeteldonkse Hofbrouwerij
Foto : (c) Oetelpedia
Hofbrouwerij der Amadeiro's schild
Foto : (c) Oetelpedia

Geschiedenis

In 1958 opende Heineken haar brouwerijdeuren in Oeteldonk. Al snel waren er contacten met de Oeteldonsche Club. Sinds 1959 bezoekt de prins met gevolg ieder jaar op carnavalsdinsdag de brouwerij, het Vochtig Ontbijt was een feit. Tijdens het Vochtig Ontbijt ontvangt de Hofbrouwer Prins Amadeiro en z'n gevolg, leden van de Oeteldonksche Club en relaties van de Hofbrouwer. In 2009 werd voor de 50ste keer het Vochtig Ontbijt georganiseerd. Tijdens dit Ontbijt is er een wens van Amadeiro XXV in vervulling gegaan. Sinds 2009 heeft de Prins zijn Amadeiro bier dat zeer beperkt verkrijgbaar is, alleen voor de gasten bij het Vochtig Ontbijt. In 2010 werd er wederom een kleine hoeveelheid Amadeiro Bier afgevuld. In 2010 kreeg De Peer zijn Peer Bier. Naast het Vochtig Ontbijt is er ook het traditioneel biersteken.

In 2013 kreeg de Hofbrouwerij een nieuwe Hofbrouwer. Daar waar Paul Bleijs de afgelopen 7 jaar deze functie invulde start Pieter van der Meulen in dit jaar als de nieuwe Hofbrouwer.


Traditioneel biersteken bij 'd'n Hofbrouwer'

Onder toeziend oog van Hofbrouwer en Brouwer van Dienst keurt Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro de op de vrijdagmiddag rond 11 november het 'bier in wording' dat de komende carnaval in Oeteldonk uit de tapkranen zal vloeien. Traditiegetrouw wordt er voorafgaand aan het nieuwe carnavalsseizoen, rond de 11e van de 11e, de bierkwaliteit koninklijk getest door middel van 'biersteken'. Na de kwaliteitstest in de Brouwzaal ondertekende de Prins in Heineken’s ontvangstruimte 'De Cambrinuskelder' de oorkonde dat het bier ook voor de komende carnaval weer van opperbeste kwaliteit is. De oorkondes worden op zaterdag vóór carnaval aan de café-eigenaren, de ordenoarissen, als bewijsstuk overhandigd. Oorsprong Het biersteken wordt al sinds generaties door de Amadeiro’s persoonlijk gedaan. Het vindt zijn oorsprong in vroegere fabels, die onder meer tijdens carnaval de kop op staken, dat het bier tijdens grote volksfeesten van geringere sterkte of verdund zou zijn. De Hofbrouwerij heeft toen de Hoogheid gevraagd de sterktebepaling persoonlijk vast te stellen en dit per decreet aan zijn ordenoarissen te bevestigen. Stamwortgehalte Destijds werd bij het brouwproces bij de 'wortketel' na het koken met een meetstok het volume bepaald en met de zogenaamde 'sacharimeter' het extractgehalte, ook wel het stamwortgehalte genaamd. Dit 'stamwortgehalte' wordt uitgedrukt in graden Plato. Het bepalen van de sterkte gebeurde onder toezicht van een ambtenaar van de Dienst Invoerrechten en Accijnzen omdat aan de hand van de sterkte en het volume vastgesteld werd hoeveel accijns moest worden betaald. De Dienst Invoerrechten en Accijnzen verleende aan Prins Amadeiro voor deze speciale gebeurtenis het privilege de vaststelling formeel rechtsgeldig te verrichten. (Bron: Hofbrouwerij der Amadeiro's)


Etiketten uitgeven door de Hofbrouwerij der Amadeiro's