Intocht

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Aankomst met de trein om 11:11 uur
Foto's : (c) Peter van Gogh (www.kijkopdenbosch.nl)
Het vaandel dat de hoftrein de Amadeiro's siert. Het vaandel is vervaardigd door Hofcoupeuse Anne-Riet Vera
Hartelijk onthaal door Peer vaan den Muggenheuvel
Veul Oeteldonkers tijdens onthaal
De Kleinkeinder tijdens de intocht
Piet Lathouwers tijdens de intocht als Zit Zak

Prins Amadeiro en Zijn adjudant worden elk jaar op Carnavalszondag om 11.11 uur onthaald op Oeteldonk Centraol (Centraal Station 's-Hertogenbosch). Na een grootse ontvangst op het perron, door de Hofstationschef, en op het plein voor Oeteldonk Centraol door Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, wordt de Hoogheid door de Oeteldonkse bevolking ingehaald tijdens de Intocht.

In de stoep van Perron 1 waar de trein aankomt, ligt een Oeteldonks monument, De Stapsteen. Na aankomst wordt er allereerst een borreltje gedronken met de medewerkers van de NS waarna de hoogheid met zijn gevolg de roltrap aan de voorzijde van het station afdaald. Vervolgens wordt de Prins aan de Oeteldonkers voorgesteld waarbij Hij een krans van boerenkool om het beeldje van Amadeiro XVI plaatst. Tenslotte wordt het Oeteldonkse volkslied ten gehoren wordt gebracht wat wordt afgesloten met een driewerf hoera voor de Prins. Hierna gaat de intocht van start.

De hoogheid arriveert sinds 1900 per trein in zijn Pronkjuweel Oeteldonk. Echter wordt Prins Amadeiro reeds sinds 1883 door de Oeteldonkers onthaald met een optocht. In tegenstelling tot de Grote Optocht mag er aan de intocht geen gemotoriseerd verkeer deelnemen. Uitzondering hierop is de antieke brandweerwagen van carnavalsvereniging De Jokers, welke traditioneel de afsluiting van de intocht aangeeft. Deelname aan de intocht is vrij voor iedereen die een leuke bijdrage denkt te kunnen leveren aan de begeleiding van de prins. Men hoeft zich hiervoor niet vooraf in te schrijven zoals bij de grote optocht het geval is.

Aansluitend op de intocht wordt op het bordes van het stadhuis door de burgermeester van Den Bosch de Ambtsketen aan de Peer vaan den Muggenheuvel overgedragen.

Route intocht

In januari 2011 besloot de organisatie de route drastisch te wijzigen. De smalle straatjes van de Uilenburg moesten vermeden worden om onveilige situaties voor publiek en deelnemers te voorkomen. De route zou moeten gaan lopen zal trekken vanaf de Stationsweg, over de Wilhelminabrug richting Visstraat, linksaf Gruyterpassage, rechtsaf Orthenstraat, rechtsaf Hooge Steenweg, Pensmarkt, voor het Stadhuis, Markt. Wegens veel protesten heeft de organisatie toch besloten veiligheidsmaatregelen te nemen en de route ongewijzigd te laten. De route blijft Stationsweg, Visstraat, Kruisstraat, Postelstraat, Vughterstraat en Markt.