Komische Folkloristische Fanfare de Kikvorschen: verschil tussen versies

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Wijzigingen door HansH (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Bert)
Regel 1: Regel 1:
[[Categorie:Oeteldonkse Carnavalsclub]]
+
[[Categorie:Protocol]]
'''De Kikvorschen'''
+
[http://www.kikvorschen.nl Website van De Komische Folkloristische Fanfare de Kikvorschen]
* Opgericht: 11-11-1927
 
  
==Het wordingsverhaal van De Kikvorschen==
 
''Door Karel de Rooij''
 
  
Het wordingsverhaal van De Kikvorschen zoals dat op hun website staat, is sterk geromantiseerd en daarom bezijden de waarheid. Niet ter discussie staat de oprichtingsdatum van de Kikvorschen: 11 november 1927. Waar dat precies gebeurde, café Place Royal toen gevestigd Achter het Stadhuis, óf in café Het Pumpke (voor de Tweede oorlog en de nodige jaren daarna in de Hoge Nieuwstraat), blijft nog (even) de vraag. Veel duidelijker is de aanleiding. De mensen van het eerste uur waren hoofdzakelijk Bossche middenstanders. Toon de Stip, één van hen, zou daar later over zeggen: "Geld om echte muziekinstrumenten te kopen, hadden we niet." De oplossing voor dat probleem vonden de creatieve Oeteldonkers snel: nepinstrumenten. Het moet hen goed uitgekomen zijn, immers veel tijd om een instrument te leren bespelen, hadden ze niet. Wat ze verder wilden, waren optredens en niet alleen maar repeteren op hun nepinstrumenten. Carnaval 1928 stond voor de deur.
+
[http://videotheek.surfnet.nl/play_proxy/mmc/40557/BG_10291.wmv?start=0&end=0 Beelden uit de geschiedenis van De Kikvorschen van het 50 jarig bestaan in 1977.]
 
Dat Bossche volksfeest genoot in de jaren twintig van de vorige eeuw een enorme populariteit. Iedereen wilde het wel meemaken. Den Bosch en Oeteldonk riepen alles en iedereen op het feest te komen meebeleven. In 1927 deed men dat voor de AVRO-microfoon en het jaar daarop, 1928, was dat Peer van den Muggenheuvel. Van een verbod op musiceren op straat was nog geen sprake, dat zou pas later komen.
 
 
Om die gastenstroom, maar ook de Oeteldonkse ingewijden beter te informeren, gaf de Oeteldonksche Club voor de eerste keer een feestgids uit waarvoor Herman Moerkerk het omslag illustreerde. Buiten de samenstelling van de ‘Groote Gecostumeerde-Gemaskerde Optocht’, die de Oeteldonksche Club met medewerking der Prinselijke Propaganda-club en Dommelclub op maandag 20 februari organiseerde, staat in die gids ook de route die de optocht aflegde.
 
Het verzamelen gebeurde bij het toenmalige Hotel Wilhelmina, in de buurt van de Hoge brug van waaruit de optocht verder trok via de Van de Does de Willeboissingel, Stationsweg (Zuid), Koninginnelaan, Emmaplein, Brugstraat, Havensingel, Stationsweg (Noord), Oranje Nassaulaan, Koningsweg, Vughterdijk, Vughterstraat, Schapenmarkt, Markt, Stadhuis, Hinthamerstraat, Hinthamereind, Zuid-Willemsvaart, Jan Heinsstraat, Orthenstraat, Hooge Steenweg, langs Lohengrin en Hotel Centraal, Kolperstraat, Ververstraat, Peperstraat, Parade, Choorstraat, Casino, waar Z.K.H. Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo de XV en den Burgervaojer vaan Oeteldonk respectievelijk de Troonrede en de Aonspraok deden. Den Optocht trok daarna weer verder via de Hekellaan, Oude Dieze, Peperstraat, Torenstraat, Hinthamerstraat en de Markt waar de ontbinding plaats vond.
 
 
De Optocht waarvoor het verzamelen om 12.00 uur begon en het vertrek een uur was, bestond uit 47 onderdelen met daaronder ondermeer op plaats 27 het muziekkorps van Z.K.H. (Het Kon. Muziekkorps der Kon. Ned. Sigarenfabrieken Eugène Goulmy en Baar. Voor Harmonie ´De Kikvorsch´ was plaats 41 ingeruimd. Haar motto tijdens de Optocht was: Terug van het Concours. Een nog altijd in omloop zijnde foto met op de achtergrond de molen op de Vughterdijk bevestigt haar aanwezigheid dat jaar.  
 
  
Mede door de aanwezigheid van vele ‘buitenlanders’ als gevolg van die oproep van Peer vaan den Muggenheuvel voor de AVRO-microfoon liep carnaval volledig uit de hand. De lokale overheid kon niet anders dan ingrijpen. Het verbod van musiceren op straat volgde in mei 1928. De nepinstrumenten van de Kikvorschen zorgden in 1930 voor een stunt, want wie kon nou aantonen dat blazen op mirlitons muziek maken is. Voorzien van die instrumenten haalden De Kikvorschen, die bestaande Gemeentelijke verordening omzeilend, De Hoogheid aan het Station af. [[Amadeiro XVI]] riep daarna de club uit tot zijn Hofkapel, immers andere muziekkapellen of korpsen hadden met het verbod af te rekenen.
 
  
 +
[http://www.youtube.com/v/sDFatHYkKaY Foto's uit de geschiedenis.]
  
  
==Externe Links==
+
[http://www.youtube.com/v/243EvHg5j_U De Kikvorschen gaan de Prins ophalen.]
[http://www.kikvorschen.nl Website van De Komische Folkloristische Fanfare de Kikvorschen]<br>
+
 
[http://videotheek.surfnet.nl/play_proxy/mmc/40557/BG_10291.wmv?start=0&amp;end=0 Beelden uit de geschiedenis van De Kikvorschen van het 50 jarig bestaan in 1977.]<br>
+
 
[http://www.youtube.com/v/sDFatHYkKaY Foto's uit de geschiedenis.]<br>
+
 
[http://www.youtube.com/v/243EvHg5j_U De Kikvorschen gaan de Prins ophalen.]<br>
+
[http://www.youtube.com/v/OtatRkgAE9U Het Kikvorschenlied.]
[http://www.youtube.com/v/OtatRkgAE9U Het Kikvorschenlied.]<br>
 

Versie van 10 nov 2009 om 10:20

Website van De Komische Folkloristische Fanfare de Kikvorschen


Beelden uit de geschiedenis van De Kikvorschen van het 50 jarig bestaan in 1977.


Foto's uit de geschiedenis.


De Kikvorschen gaan de Prins ophalen.


Het Kikvorschenlied.