Oeteldonks Gemintemuzejum

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Oeteldonks Gemintemuzejum
Foto H. van der Heijden
Het Oeteldonks Gemintemuzejum werd in 2001 geopend in het poortgebouw van het klooster van het Zusters van Orthenklooster. Het museum stelt een vaste collectie ten toon bestaande uit allerlei soorten maskers, kledij, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere waardevolle en belangrijke voorwerpen uit de rijke historie van carnaval en Oeteldonk. In de zomermaanden wordt afgewisseld met thematische tentoonstellingen.

Het museum beschikt over een zeer uitgebreide bibliotheek met carnavalsliteratuur van over de gehele wereld. Een afdeling waar nieuwe aanwinsten getoond worden. Het meest in het oog springende is een beschilderde zak (1965) door Lucebert. Maar ook het unieke Haigerloch masker is een bezienswaardigheid. Digitale schermen verschaffen informatie over het carnaval in steden zoals Rio de Janeiro, New Orleans, Quebec of Nice en natuurlijk Oeteldonk.


Aandacht voor diverse stromingen

Het museum gaat in op het vieren van het mondiale, nationaal en regionale carnaval en laat vier stromingen zien. Het Caraїbisch of Middellandse Zee Carnaval, het Berg Carnaval, het Reinische Carnaval en het Bourgondische Carnaval.

Carnaval, een wereldomvattend feest met wortels in oude heidense rituelen kent vele namen en wordt in o.a. Nice, Venetië, Keulen, Rio de Janeiro, New Orleans en Oeteldonk op geheel eigen wijze gevierd. Het Oeteldonkse carnaval is gebaseerd op de middeleeuwse traditie van de omgekeerde wereld. Het is een feest van kolderieke scherts en parodie. Oeteldonk is in 1882 ontstaan naar aanleiding van diverse pogingen van zowel de burgerlijke als geestelijke overheid om dit typisch Bossche feest te verbieden.

In het Oeteldonks Gemintemuzejum wordt de rijke historie van Carnaval in Oeteldonk met zijn geheel eigen invulling uitgebreid onder de aandacht van de bezoeker gebracht.

De collectie van het museum

Aan het ontstaan van de Oeteldonksche Club van 1882 en de eveneens rijke historie van de carnavalsverenigingen wordt veel aandacht besteed d.m.v. een bijzondere verzameling van attributen, kostuums, affiches, foto’s, prenten, schilderijen, keramiek, muziek en nog veel meer. Deze unieke lokale viering wordt in het museum bovendien in een nationaal en internationaal carnavalskader geplaatst.

Mede door aankoop van bepaalde kunstwerken en door schenkingen van bijzondere, zeldzame of amusante voorwerpen, (historische) documenten en afbeeldingen worden er regelmatig nieuwe items aan de collectie toegevoegd.


Bezoekadres: Zusters van Orthenpoort 20-27 5211 ND 's-Hertogenbosch

Externe links