Overleg:Knillis

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hierbij de letterlijke tekst over Knillis, afkomstig uit: De Oeteldonksche Club 99 jaar 1882 - 1981; door Nol v. Roessel, pag. 127.

Sinds de oprichting van het standbeeld van Knillis in 1922 betekent zijn begrafenis op dinsdagavond het einde van het carnaval. De laatste jaren wordt de begrafenis meer en meer een grote happening, waarbij van alle kanten muziekskes en feestvierders optrekken naar de Markt en daar één juichende massa vormen.

Nog een citaat uit hetzelfde boek, nu pagina 20.

Om nog twee andere feiten is de viering van het achtste lustrum in 1922 historisch van belang te noemen: het haalde de beroemde "Hoezaren" op hun Biezepèrdjes uit het museum. En op carnavalsmaandag , tijdens een massale samenkomst van 'n vijftal optochten die elk vanaf een ander punt der stad vertrokken waren, werd op de Markt een standbeeld onthuld. En "daar stond ie nou, de Stichter van de Oeteldonksche Club, 'n echte Oeteldonksche boer met grooten kop en flinke knuisten, op 'n voetstuk, versierd met melkkannen, korenschoven, enz." Reeds het jaar daarop, in 1923, wordt hij "Knilles" genoemd. Ernst-JanvanL