Poemiek

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

OETELDONKSE POEMIEK-AVOND

Jaarlijks vindt op de derde dinsdag voor carnaval de Oeteldonkse Poemiek-avond plaats. Tijdens de Oeteldonkse Poemiek-avond worden oorspronkelijke Oeteldonkse liedjes op een andere wijze dan gebruikelijk gepresenteerd. De liedjes worden gedeclameerd (dus in dichtvorm voorgedragen) of op klassiek instrumentale wijze gespeeld. De Oeteldonkse Poemiek-avond wordt gehouden in de Knillispoort aan de Korte Waterstraat 15 in 's-Hertogenbosch. De presentatie van de Poemiek-avond is in handen van Harry van den Berselaar. De jury bestaat uit gerenomeerde Oeteldonkers. Een jurylid mag niet langer dan drie jaar deel uitmaken van de jury. De Oeteldonkse Poemiek-avond wordt georganiseerd door het Genootschap Oeteldonk Literair. Dit genootschap bestaat uit Mari van Iersel, Eugene van den Heuvel en Jo van de Sande.

De oprichting van het Genootschap vond plaats op 1 oktober 1997. Het initiatief kwam van het bestuurslid van de Stichting Knillispoort Theo op ten Berg, die al snel ondersteuning kreeg van Eugène van den Heuvel en Mari van Iersel.
Op deze foto staan Marcel Maas en Michel Hueber. Zij hebben de Poemiekavond 2009 gewonnen.

De eerste Poemiekavond vond plaats op 27 januari 1998. De jury, die bestond uit Ria Wijga (minister van Jong Boeren en Durskes), Marian van Vugt (voorzitter van de Stichting Knillispoort) en Ries van Stokkum (voorzitter van de Federatie van Carnavalsverenigingen in Oeteldonk koos uit de elf deelnemers voor Alfred Martens. Hij bracht het lied 'Bosch Marieke', een compositie van de Bossche-Rotterdammer Ed Kocken. De presentatie was in handen van assessor Kees Minkels, waarachter zich Bam Peterse verschool. Hij verzorgde de presentatie in dichtvorm, waardoor hij het evenement gelijk een plaats verschafte op de Oeteldonkse kalender. Niet alleen Alfred Martens viel die avond op, ook Marcel Maas (alias Snelwater) deed dat met zijn voordracht van 'Bij ons staat op de keukendeur' in het Zuid-Afrikaanse dialect. Met deze compositie, die oorspronkelijk de titel heeft 'We viere altijd carnaval'eindigde Wim Kersten op het 11e Kwèkfestijn als tweede achter winnaar Groot Oeteldonk, een nummer van Ko van Santen. Het jaar daarop (donderdag 21 januari 1999) veranderde er weinig. De jury had dezelfde samenstelling als vorig jaar. Zelfs de winnaar was dezelfde Alfred Martens, zij het dat hij nu de declamatie samen deed met Ed Kocken. Het duo presenteerde het lied 'De Bossche Boogie Woogie', ook een compositie van Kocken. Het tweetal liet twaalf tegenstanders achter zich.

Winnaars

Winnaar 2010: De winnaar in 2010 was Annuschka van den Heuvel met Lekker, lekker lôpe.

Winnaar 2009: In 2009 wonnen Michel Hueber (dokter) en Marcel Maas (patiënt) de jury- en de publieksprijs met het nummer MOPS (meevoudig Oeteldonks psychisch syndroom. Zie: poemiek 2009 op youtube.