Stapsteen

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Ov stapsteen.jpg
Stapsteen.jpg

Op Oeteldonk Centraol - het NS station van ’s-Hertogenbosch - ligt op perron 1 de Oeteldonkse Stapsteen. ZKH prins Amadeiro arriveert op carnavalszondag om elf minuten over elf in het Oeteldonkse dorp per trein en zet dan hier zijn eerste schrede op Oeteldonkse bodem.


De stapsteen kreeg daar zijn plaats in 2000 ter herinnering aan het feit dat honderd jaar geleden (1900) de eerste Hoogheid, Z.K.H. Amadeiro III, Jan Bax, per trein aankwam. De stapsteen werd in 2000 voor het eerst door Amadeiro XXIV betreden.

test

Bax liet het bestuur van de de Oeteldonksche Club dat jaar weten dat hij al op zondag, in die jaren nog zeker geen carnavalsdag, per trein zou arriveren om al vast van de sfeer van carnaval, maandag 26 februari en dinsdag 27 februari 1900, te proeven. Het zou de inleiding vormen voor de huidige traditionele aankomst en de daarop volgende intocht. Behalve deze traditie stond hij ook aan de basis van de gewoonte dat de Hoogheid van elders, dus niet uit Oeteldonk, moet komen. Zelf was hij een geboren en getogen Bosschenaar en Oeteldonker die door zijn werk het heil elders had gezocht.

De Stapsteen is een cadeau van de SSOVH (Spoorwegen sport- en ontspanningsvereniging ’s-Hertogenbosch). Het ontwerp en de uitvoering waren in handen van leden van Crejajum die, naast de steen, ook tekenden voor de verdere carnavaleske aankleding van Oeteldonk Centraol. Stefan van Ham, Bart Jansen, Daan Gielen, Mark Gielen, Antwan Hoedemakers en Bas Jonkergouw, vrijwel allen ontwerpers van praalwagens, bundelden destijds hun Oeteldonkse creativiteit in Crejanum. Creajajum is ondertussen uit elkaar gevallen.

Al eerder, in 1997, had de SSOVH de Hoftrein van een koninklijk voorkomen voorzien, aan de hand van een ontwerp van Antwan Hoedemakers en Stefan van Ham. Door CV 't Heuveltje is de treinversiering gelast en gebouwd in de oude bouwhal.


Tekst op de omlijsting van de Stapsteen:
 
"Gedraoge over ijzere wege"
"Gespoed in 'n gezwinde pas"
"Welkom hier Preins Amadeiro"
"In ons waotervrij moeras"
 
Tekst: Bart Jansen (Crejajum)