Kletsavonden

Uit Oetelpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Coolegem winnaar kletsmajoetel 2008
Foto's : (c) Peter van Gogh (www.kijkopdenbosch.nl)
Leo van Gerwen
Wim Brouwers
Huub van Mackelenbergh
Sjef de Graauw en Jeroen Deckers

De laatste drie woensdagen voor de carnaval wordt er in De Stallen van café De Smidse gestreden om de Kletsmajoetel, een prijs voor de beste kletser van het jaar. Op het podium in de Stallen vertellen de deelnemers een verhaal wat raakvlakken heeft met het Bossche- en Oeteldonkse leven, uiteraard op een humoristische manier.

De eerste vijf Kletsavonden vonden vanaf 1976 plaats in café Het Vosken op de hoek Verwersstraat met Lange Putstraat. Daarna twee opeenvolgende jaren in Café De Paris (destijds gevestigd aan de Kerkstraat) om vervolgens in 2010 (35e editie) voor de 28e keer plaats te vinden in de Stallen van Café De Smidse. In het eerste jaar kende iedere kletsavond een winnaar, met een finale in het Provinciehuis. De ongezelligheid van een finale in het grote Provinciehuis was de aanleiding om vanaf het tweede jaar de jury te laten kiezen voor één winnaar van alle avonden.

Grondleggers van dit Oeteldonkse evenement zijn de inmiddels overleden Hans Hessels, in 1976 uitbater van Het Vosken en Jan Verhoeff, die er nog altijd bij betrokken is.